Direct naar de content

Thema vriend-in-nood-fraude - Smartphone optie

Visueel: Animatie van een smartphone met een bericht waar

‘Hi lieverd, kun je me helpen?’ op staat.

RUBEN DINGEMANS: Heb jij ook weleens zo’n dringend berichtje gekregen op WhatsApp, Instagram of Facebook van een bekende die snel geld nodig heeft? Opletten, dit kan fraude zijn, ook wel bekend als de 'vriend-in-nood' fraude. 

Je denkt vast dat dit soort berichten heel makkelijk te herkennen zijn, maar het kan echt iedereen overkomen. Laten we daarom kijken wat de vriend-in-nood-fraude precies is, hoe het in z'n werk gaat en hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw geld veilig blijft.

Visueel: Animatie van een cybercrimineel met een smartphone in hand en een berichtje met ‘Mam, kun je me helpen? Ik zit een beetje krap bij kas. Reactie moeder: Ik herken je nummer niet? Reactie cybercrimineel: Ik heb een nieuw nummer, mijn telefoon is stuk gegaan, heb een nieuwe telefoon, vandaar.’

RUBEN DINGEMANS: In gevallen van vriend-in-nood-fraude, doet iemand zich dus voor als een bekende en vraagt om geld via berichtjes. Meestal sturen deze oplichters een berichtje vanaf een nieuw nummer in naam van een bekende.Ze komen met een smoes dat ze een nieuw nummer hebben, bijvoorbeeld dat hun telefoon stuk of gestolen is. 

In zeldzamere gevallen kan het ook gebeuren dat iemand de telefoon van je bekenden te pakken heeft gekregen of dat hun nummer of account is gehackt. 

Wanneer je helaas slachtoffer wordt, kan het verlies behoorlijk hoog oplopen. Geld, waarmee je een festival kaartje, een nieuwe computer of een mooi paar schoenen kunt kopen! En alsof dat nog niet erg genoeg is, ga je ook nog twijfelen wanneer je vrienden en familie je via het internet om hulp vragen. 

Even een snelle check: Hoe controleer jij of je écht met die bekende van je praat? 

Visueel: Een keuzemenu met de vraag ‘wat doe jij’ komt in beeld met de opties A) Elkaar in het echt spreken, B) De persoon bellen om te checken, C) Dingen vragen die echt alleen de bekende weet: controlevragen, D) Ze een spraakbericht laten sturen. 

RUBEN DINGEMANS: Als je twijfelt over wie er aan de andere kant van de lijn zit, denk dan eens aan deze mogelijkheden. Een ontmoeting in persoon is altijd het beste. Je ziet meteen of je echt met je bekende spreekt. Maar als bellen de enige optie lijkt, wees dan alert. Tegenwoordig kunnen oplichters zelfs stemmen nabootsen. Het is daarom verstandiger om te beeldbellen. Als je 'vriend' niet wil opnemen, zegt dat vaak genoeg. En vergeet niet: door specifieke controlevragen te stellen, kom je er snel achter of je met de juiste persoon praat. Wees altijd op je hoede voor nieuwe trucjes van oplichters.

Wat zou nou een goede controle-vraag kunnen zijn?

Visueel: Keuzemenu komt in beeld met de keuzes A) Wat is de naam van mijn kat? B) Hoe noemde jouw oma mij altijd?

RUBEN DINGEMANS: Een naam van je kat staat waarschijnlijk gewoon op social media. Daar kunnen oplichters ook achter komen. Stel daarom een persoonlijke vraag die alleen jullie twee zouden weten.

Door scherp te blijven en slim te handelen, kun jij vriend-in-nood-fraude voorkomen. Wil je meer weten over dit onderwerp? Ga dan naar www.openrotterdam.nl/tikkie-betaald/ om een podcast te luisteren over tikkie-fraudes. Of www.cybercrimetips.nl/fraude-via-whatsapp-of-sms/ om nog meer tips te krijgen bij het voorkomen van WhatsApp-fraude.