Direct naar de content

Thema identiteitsfraude  - Smartphone optie

RUBEN DINGEMANS: Laten we het eens hebben over identiteitsfraude. Het is een serieus probleem, vooral voor mensen zoals jij die vaak online zijn. Maar wat is identiteitsfraude eigenlijk?

Visueel: Animatie van een arm met gevangenen kleding die een legitimatiebewijs vasthoudt.

RUBEN DINGEMANS: Stel je voor dat iemand je naam, adres of bankrekeningnummer pakt en zich voordoet als jou. Niet leuk, toch? Dit is precies wat identiteitsfraude inhoudt: mensen gebruiken jouw gegevens om dingen te doen zonder dat jij dat wilt.

Visueel: Animatie van een laptop waarin laarzen te zien zijn en de woorden betaal.

RUBEN DINGEMANS: Er zijn talloze slimme manieren waarop deze bedriegers te werk gaan. Een veelgebruikte tactiek is phishing, waarbij ze je bijvoorbeeld proberen te lokken naar nepwebsites om zo je gegevens los te krijgen. Phishing kan uiteindelijk leiden tot identiteitsfraude. Meer weten over hoe phishing te werk gaat? Kijk dan later de video daarover.Visueel: Een screenshot van de video ‘phishing’ komt in beeld. RUBEN DINGEMANS wijst ernaar. Vervolgens komt er recht in beeld een opengeklapte laptop met tanden als scherm.

RUBEN DINGEMANS: Andere manieren zijn het gebruiken van hun schadelijke software om je computer of telefoon binnen te dringen. Maar ze kunnen ook slimmer en subtieler zijn dan je zou verwachten. 

Zo kunnen ze doen alsof ze een product verkopen op sites zoals Marktplaats, en dan vragen ze om een betaling van 1 cent, gewoon 'om te checken of je geen oplichter bent'.

Of wat dacht je van het verhuren van woonruimtes of het aanbieden van vacatures, waarbij ze vragen om een kopie van je ID? Deze tactieken lijken misschien onschuldig, maar kunnen leiden tot ernstige vormen van identiteitsfraude. Dus let op!

Visueel: Animatie van een mail die in beeld komt. Er staat ‘achteraf betalen’ onder.

RUBEN DINGEMANS: Laten we een klein quizje doen. Stel je krijgt mail van een bedrijf wat ‘achteraf betalen’ regelt. Ze zeggen dat je nog een rekening open hebt staan wat je zo snel mogelijk moet betalen, terwijl je niks hebt gekocht. 

Wat doe je?

Visueel: Keuzemenu komt in beeld. Keuze ‘a’: je gooit de mail weg. Keuze ‘b’: je checkt wat voor bedrijf dit is. Keuze 'c': je stuurt de mail terug. 

RUBEN DINGEMANS: Wanneer jij onbekende rekeningen krijgt op jouw naam, is het belangrijk om te kijken wat er aan de hand is. Niet checken of het bericht echt of nep is, kan er voor zorgen dat de rekening gewoon blijft staan op jouw naam. Zelfs wanneer je een mail terug stuurt. Controleer daarom altijd of de rekening en het bedrijf echt zijn. Misschien heeft iemand jouw gegevens gebruikt om iets te kopen. Dat kan heel snel uit de hand lopen!

Visueel: Er komt een label met de tekst oplichter tevoorschijn.

RUBEN DINGEMANS: Als je gegevens in verkeerde handen vallen, kunnen ze je bankrekening plunderen, dingen op jouw naam kopen en je een hoop problemen bezorgen. Ook kunnen ze met deze gegevens weer andere mensen oplichten. Zodra je aangemerkt staat als “oplichter” is dat een label waar je niet snel vanaf komt…

Visueel: Een animatie komt tevoorschijn waarin een jongevrouw wijst naar een folder met een slotje erop. 

RUBEN DINGEMANS: Wees dus zuinig op je persoonlijke informatie. Het helpt al enorm wanneer je niet zomaar alles online deelt, en niet iedereen toe laat op je sociale media. Geef nooit meer gegevens dan nodig is!

Visueel: Het logo van de KopieID-app komt in tevoorschijn.

RUBEN DINGEMANS: Hier is nog een handige tip: Als je echt een kopie van je identiteitsbewijs moet versturen, gebruik dan de KopieID-app van de Rijksoverheid. Hiermee bescherm je je gegevens.

Owja, en let ook vooral op wie je gegevens vraagt. Iemand op marktplaats, of een platform als LinkedIn zal daar niet om vragen.

Visueel: Er komt een animatie van een folder in beeld met goudstaven ervoor.

RUBEN DINGEMANS: Onthoud, je persoonlijke gegevens zijn goud waard. Bescherm ze goed.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Ga dan naar www.slachtofferhulp.nl/gebeurtenissen/fraude/identiteitsfraude voor hulp na identiteitsfraude.