Direct naar de content

Thema identiteitsfraude - Nokia 3310 optie

RUBEN DINGEMANS: Laten we het hebben over identiteitsfraude. Dit is een groeiend probleem voor iedereen die actief is op het internet. Maar wat is identiteitsfraude eigenlijk?

Visueel: Animatie van een arm met gevangenen kleding die een legitimatiebewijs vasthoudt.

RUBEN DINGEMANS 

Identiteitsfraude houdt in dat iemand je persoonlijke gegevens, zoals je naam, adres, of bankrekeningnummer, zonder jouw toestemming gebruikt om fraude te plegen.

Visueel: Animatie van een laptop waarin laarzen te zien zijn en het woord ‘betaal’.

RUBEN DINGEMANS: Criminelen kunnen aan je gegevens komen door bijvoorbeeld phishing te gebruiken, waarbij ze je misleiden om je inloggegevens in te voeren op een nepwebsite. En dat kan uiteindelijk leiden tot identiteitsfraude. Wil je weten hoe phishing precies in z’n werk gaat? Kijk dan straks naar de video die we daarover hebben gemaakt.

Visueel: Een screenshot van de video ‘phishing’ komt in beeld. RUBEN DINGEMANS wijst ernaar. Vervolgens komt er recht in beeld een opengeklapte laptop met tanden als scherm.

RUBEN DINGEMANS: Er zijn ook andere methoden die ze gebruiken om aan je gegevens te komen, zoals kwaadaardige software om in je computer of telefoon binnen te dringen. Maar ze kunnen ook slimmer en subtieler te werk gaan dan je zou denken.

Neem bijvoorbeeld iemand die doet alsof ze iets duurs verkopen op sites zoals Marktplaats. Vervolgens vragen ze je om een betaling van 1 cent, om te controleren of je te vertrouwen bent. Of stel je voor dat iemand een vakantiewoning verhuurt of een vacature aanbiedt en om een kopie van je ID vraagt. Dit soort trucs kunnen misschien onschuldig lijken, maar kunnen leiden tot ernstige identiteitsfraude. Dus blijf altijd alert!

Visueel: Animatie van een mail die in beeld komt. Er staat ‘achteraf betalen’ onder.

RUBEN DINGEMANS: Wat dacht je van een kleine quiz? Stel, je krijgt post van een bedrijf dat 'achteraf betalen' regelt. Ze beweren dat je nog een openstaande rekening hebt die je zo snel mogelijk moet betalen, terwijl je je van geen kwaad bewust bent. Wat doe je?

Visueel: Keuzemenu komt in beeld. Keuze ‘a’: je gooit de mail weg. Keuze ‘b’: je checkt wat voor bedrijf dit is. Keuze 'c': je stuurt de mail terug. 

RUBEN DINGEMANS: Als je vreemde rekeningen op jouw naam krijgt, is het belangrijk om te onderzoeken wat er gaande is. 

Door niet te controleren of een bedrijf echt of nep is, blijft de rekening misschien op jouw naam staan, zelfs als je de brief terugstuurt. Controleer daarom altijd of de rekening en het bedrijf echt zijn. Wie weet heeft iemand jouw gegevens misbruikt om iets te kopen. Dat kan flink uit de hand lopen!

Visueel: Er komt een label met de tekst oplichter tevoorschijn.

RUBEN DINGEMANS: Als je gegevens in verkeerde handen vallen, kunnen ze je bankrekening leegtrekken, dingen op jouw naam kopen en je een hoop problemen bezorgen. Ook kunnen ze jouw gegevens misbruiken om anderen te misleiden. En eenmaal bestempeld als “oplichter”, raak je dat label niet zo makkelijk meer kwijt… 

Visueel: Een animatie komt tevoorschijn waarin een jongevrouw wijst naar een folder met een slotje erop. 

RUBEN DINGEMANS: Wees dus voorzichtig met het delen van persoonlijke informatie online. Denk goed na over wat je wel en niet wilt delen en wees selectief. Geef nooit meer gegevens dan strikt noodzakelijk is. Bescherm je accounts op sociale media en wees voorzichtig met wie toegang heeft tot je profiel en gegevens.

Visueel: Het logo van de KopieID-app komt in tevoorschijn.

RUBEN DINGEMANS: Nog een handige tip als je niet ontkomt aan het delen van een kopie van je identiteitsbewijs; maak gebruik van de gratis KopieID-app van de Rijksoverheid. Zo bescherm je je persoonlijke gegevens wanneer je een kopie moet versturen. 

Visueel: Er komt een animatie van een folder in beeld met goudstaven ervoor.

RUBEN DINGEMANS: En let ook vooral op wie je om deze gegevens vraagt. Iemand op marktplaats, of een platform als LinkedIn zal daar niet zo snel doen. Je persoonlijke gegevens zijn goud waard. Bescherm ze goed.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Ga dan naar www.slachtofferhulp.nl/gebeurtenissen/fraude/identiteitsfraude voor hulp na identiteitsfraude.