Direct naar de content

Thema hacken - Smartphone optie

RUBEN DINGEMANS: Hacken. Een term die je waarschijnlijk vaker hoort. Maar wat betekent het eigenlijk? Simpel gezegd: hacken betekent inbreken in iemands computer, telefoon, of online accounts met kwade bedoelingen. 

Visueel: Animatie van een hacker die codes typt op een laptop.

RUBEN DINGEMANS: Hackers zijn niet alleen geïnteresseerd in je privéberichten en selfies. Ze zijn vaak op zoek naar meer, zoals je persoonlijke gegevens, bestanden en zelfs toegang tot je bankrekening. 

Visueel: Animatie van een boef dat in de ene hand een paspoort heeft en in de andere een dossier met een slot erop.

RUBEN DINGEMANS: En de gevolgen? Hacken kan je online reputatie kapot maken. Hackers kunnen ongepaste content plaatsen, je vrienden voor de gek houden, je pesten of zelfs je identiteit stelen en doorverkopen. Dit kan zorgen voor stress, onzekerheid, financiële schade en een verlies van vertrouwen in de online wereld. Het is dus altijd belangrijk om alert te blijven.

Maar hoe gaat hacken nu in zijn werk? Hackers kunnen op verschillende manieren jouw inloggegevens bemachtigen. Eén van deze methoden is phishing, maar daarover vertel ik je meer in een andere video.

Visueel: Fragment van video ‘phishing’ komt in beeld. 

RUBEN DINGEMANS

Hackers kunnen ook zwakheden in de beveiliging van je apps of apparaten misbruiken. 

Visueel: Een update balk komt in beeld. 

RUBEN DINGEMANS: Daarom is het superbelangrijk om je apps up-to-date te houden. Updates verbeteren die zwakke plekken, waardoor je minder kwetsbaar bent. Dus, zie je een update notificatie voorbij komen, voer ‘m dan gelijk uit. 

RUBEN DINGEMANS: Denk je dat een smart-TV ook gehackt kan worden?

Visueel: Er komt een keuzemenu in beeld. Keuze A: Ja, dat kan. Keuze B: Nee, dat kan niet. 

RUBEN DINGEMANS: Een smart TV is vaak verbonden met het internet en kan dus gehackt worden. Hackers zijn meestal meer geïnteresseerd in het internetnetwerk waarmee de smart TV verbonden is. Smart TV’s zijn om deze reden een aantrekkelijk doelwit voor hackers.

Visueel: Een verborgen wachtwoord komt in beeld. Deze verandert vervolgens in ‘Welkom’, daarna ‘123456’, ‘qwerty’, ‘iloveu’, ‘123abc’ en ‘access’.

RUBEN DINGEMANS: En geloof het of niet, hackers kunnen ook toegang tot je account of mobiel krijgen door simpelweg je wachtwoord proberen te raden door alle mogelijke combinaties uit te proberen.

Visueel: Het wachtwoord ‘longsecurepass’ komt in beeld, bestaande uit verschillende tekens.

RUBEN DINGEMANS: Daarom is een lang wachtwoord van 14 tekens geen overbodige luxe. Dus niet je naam met 123 erachter. Elk toegevoegde letter maakt het moeilijker om een wachtwoord te kraken, en dan hebben we het alleen maar over letters, laat staan speciale tekens en spaties. 

Visueel: Het wachtwoord ‘Lekkereijsjesindezomer’ komt in beeld, bestaande uit verschillende tekens.

RUBEN DINGEMANS: Denk daarom aan een wachtzin! Vind je het moeilijk om het allemaal te onthouden? Gebruik dan een wachtwoordmanager.

Even testen. Hoe snel denk je dat het wachtwoord Hack1! gekraakt kan worden?

Visueel: Keuzemenu komt in beeld met de vraag: Wat denk jij? en de keuzes: A:Binnen 2 seconden. Keuze B: Binnen 2 weken. Keuze C: In 6 miljard jaar.

RUBEN DINGEMANS: Het antwoord is A, het kost maar 2 seconden om dit wachtwoord te kraken.

En hoe snel denk je dat het  wachtwoord Geen woorden maar daden is gekraakt? 

Visueel: Keuzemenu komt in beeld met de vraag: Wat denk jij? en de keuzes: A Binnen 2 seconden. Keuze B: Binnen 2 weken. Keuze C: meer dan 1 biljoen jaar.

RUBEN DINGEMANS: Het is antwoord C. 1 biljoen heeft 12 nullen, voor het geval je je dat afvroeg. Stel je voor dat elk teken wat je toevoegt, ervoor zorgt dat alle voorgaande tekens, óók nog een keer geraden moet worden. Dat telt heel snel op. 

Tegenwoordig heb je voor elk account, app of apparaat een wachtwoord of inlogcode nodig. Logisch dat we vaak dezelfde inloggegevens gebruiken, toch? Maar dat is best gevaarlijk. Stel je voor dat je wachtwoord uitlekt, gehackt of geraden wordt. Dan heeft iemand ineens toegang tot je apparaten, accounts en apps. Gebruik daarom niet voor alles hetzelfde wachtwoord.

Visueel: Beelden van een tweestapsverificatie op een telefoon.

RUBEN DINGEMANS: En dan nog iets, maak naast een sterk wachtwoord ook gebruik van een tweestapsverificatie. Dit voegt een extra beveiligingslaag toe, zoals een code via SMS, telefoon of e-mail, om te controleren of jij het echt bent die inlogt.

Zo, hoe zit het eigenlijk met je eigen wachtwoord? Denk daar maar eens over na.

Wil je meer leren over hoe je jouw online accounts veilig kunt houden? Ga dan naar https://laatjeniethackmaken.nl/ voor een handleiding om jezelf te beschermen tegen hackers. https://haveibeenpwned.com/ om te zien of je mailadres deel uitmaakt van een datalek. Of naar https://veiliginternetten.nl/wachtwoordkraak-test/ om te controleren hoe veilig je wachtwoord is.