Direct naar de content

Thema hacken - Nokia 3310 optie

RUBEN DINGEMANS: Hacken. Een term die je vaak hoort, maar wat betekent het eigenlijk? In simpele woorden betekent het inbreken op iemands computer, telefoon of online accounts met kwade bedoelingen.

Visueel: Animatie van een hacker die codes typt op een laptop.

RUBEN DINGEMANS: Hackers kunnen op zoek zijn naar jouw persoonlijke gegevens zoals telefoonnummers, bankgegevens en zelfs foto's. Deze informatie kan worden doorverkocht of gebruikt worden voor chantage. Dit kan je een hoop zorgen geven, onzekerheid, geldproblemen en een deuk in je vertrouwen in het internet. Daarom is het zo belangrijk om altijd op   je hoede te zijn online.

Visueel: Animatie van een boef dat in de ene hand een paspoort heeft en in de andere een dossier met een slot erop.

RUBEN DINGEMANS: Maar hoe gaat hacken in zijn werk? Nou, dat kan op verschillende manieren. Eén van deze methoden is phishing, maar daarover vertel ik je meer in een andere video. 

Visueel: Fragment van video ‘phishing’ komt in beeld. 

RUBEN DINGEMANS: Hackers kunnen ook zwakheden in de beveiliging van je apps of apparaten misbruiken. 

Visueel: Een update balk komt in beeld. Vervolgens een software-update notificatie.  

RUBEN DINGEMANS: Daarom is het superbelangrijk om je apps up-to-date te houden. Updates verbeteren die zwakke plekken, waardoor je minder kwetsbaar bent. Dus, zie je een update notificatie voorbij komen, voer het dan gelijk uit. 

Denk je dat een smart-TV ook gehackt kan worden?

Visueel: Er komt een keuzemenu in beeld. Keuze A: Ja, dat kan. Keuze B: Nee, dat kan niet. 

RUBEN DINGEMANS: Een smart-TV is vaak verbonden met het internet en kan dus gehackt worden. Hackers zijn meestal meer geïnteresseerd in het internetnetwerk waarmee de smart TV verbonden is. Smart TV’s zijn om deze reden een aantrekkelijk doelwit voor hackers.

Visueel: Een verborgen wachtwoord komt in beeld. Deze verandert vervolgens in ‘Welkom’, daarna ‘123456’, ‘qwerty’, ‘iloveu’, ‘123abc’ en ‘access’.

RUBEN DINGEMANS: En geloof het of niet, hackers kunnen ook toegang tot je account of mobiel krijgen door simpelweg je wachtwoord proberen te raden door alle mogelijke combinaties uit te proberen.

Visueel: Het wachtwoord ‘longsecurepass’ komt in beeld, bestaande uit verschillende tekens.

RUBEN DINGEMANS: Daarom is een lang wachtwoord van 14 tekens geen overbodige luxe. Dus niet je naam met 123 erachter. Elk toegevoegde letter maakt het moeilijker om een wachtwoord te kraken, en dan hebben we het alleen maar over letters, laat staan speciale tekens en spaties. 

Visueel: Het wachtwoord ‘Lekkereijsjesindezomer’ komt in beeld, bestaande uit verschillende tekens.

RUBEN DINGEMANS: Denk daarom aan een wachtzin! Vind je het moeilijk om het allemaal te onthouden? Gebruik dan een wachtwoordmanager.

Een korte test. Hoe snel denk je dat het wachtwoord Hack1! gekraakt kan worden?

Visueel: Keuzemenu komt in beeld met de vraag: Wat denk jij? en de keuzes: A: Binnen 2 seconden. Keuze B: Binnen 2 weken. Keuze C: In 6 miljard jaar.

RUBEN DINGEMANS: Het antwoord is A, het kost maar 2 seconden om dit wachtwoord te kraken.

En hoe snel denk je dat het met dit wachtwoord ‘Geen woorden maar daden’ is gekraakt?

Visueel: Keuzemenu komt in beeld met de vraag: Wat denk jij? en de keuzes: A Binnen 2 seconden. Keuze B: Binnen 2 weken. Keuze C: meer dan 1 biljoen jaar..

RUBEN DINGEMANS: Het antwoord is C. Een biljoen heeft 12 nullen, voor het geval je je dat afvroeg. Stel je voor dat elk teken wat je toevoegt, ervoor zorgt dat alle voorgaande tekens, óók nog een keer geraden moet worden. Dat telt heel snel op. 

Tegenwoordig hebben we voor elk account, app of apparaat een wachtwoord of inlogcode nodig. Niet gek dat we daarom geneigd zijn om dezelfde inloggegevens te gebruiken. Dit is gevaarlijk aangezien een gelekt, gehackt of geraden wachtwoord toegang geeft tot al je apparaten, accounts en apps. Gebruik daarom niet hetzelfde wachtwoord voor alles.

Visueel: Beelden van een tweestapsverificatie op een telefoon.

RUBEN DINGEMANS: En tot slot, maak naast een sterk wachtwoord ook gebruik van een tweestapsverificatie. Dit voegt een extra beveiligingslaag toe, zoals een code via SMS, telefoon of email, om te controleren of jij het echt bent die inlogt.

Zo, hoe zit het eigenlijk met je eigen wachtwoord? Denk daar maar eens over na.

Wil je meer leren over hoe je jouw online accounts veilig kunt houden? Ga dan naar https://laatjeniethackmaken.nl/ voor een handleiding om jezelf te beschermen tegen hackers. https://haveibeenpwned.com/ om te zien of je mailadres deel uitmaakt van een datalek. Of naar https://veiliginternetten.nl/wachtwoordkraak-test/ om te controleren hoe veilig je wachtwoord is.