Direct naar de content

Thema aan- en verkoopfraude - Smartphone optie

Visueel: Er komt een animatie in beeld van iemand die online winkelt

RUBEN DINGEMANS: Goed, laten we duiken in het onderwerp van aan- en verkoopfraude. Dit is een soort oplichting waarbij je betaalt voor een product of dienst die je niet krijgt, of andersom, je verkoopt iets en ziet nooit je centen.

Visueel: Illustratie van verschillende online aankopen zoals een smartphone en sneakers.

RUBEN DINGEMANS: Of je nou op jacht bent naar toffe sneakers, een nieuwe telefoon, of iets anders; de oplichters zijn echt meesters in het overtuigen dat ze te vertrouwen zijn.

Visueel: Animatie van een smartphone met tanden.

RUBEN DINGEMANS: Ze zetten bijvoorbeeld een super geloofwaardige advertentie online voor die telefoon die iedereen wil hebben, maar dan voor een  aantrekkelijk prijsje. Of ze bouwen een nep-webshop die net echt lijkt. Je tikt je centen af, maar krijgt nul, noppes, nada.

Op verschillende aan-en verkoopsites zoals Vinted en Marktplaats zijn dit soort praktijken helaas niet ongewoon. Maar ook via instagram, facebook en andere sociale media proberen criminelen buit uit jouw portemonnee te halen. Ze maken vaak nepaccounts aan en plaatsen foto’s van producten die ze niet eens hebben. 

Visueel: Animatie van schoenen, zonnebril,hoed en sieraad waar een kruis doorgaat. 

RUBEN DINGEMANS: Dus, hoe bescherm je jezelf tegen aan- en verkoopfraude? Laat je als eerst nooit haasten om te betalen. Als iemand druk op je uitoefent, is dat vaak een slecht teken.

En kijk altijd even of je wel op een veilig platform zit wanneer je chat of betaalt. Dat geeft je een beetje een vangnet als het misgaat. Ik geef je even wat snelle tips om te checken of je veilig zit.  

Visueel: Een adresbalk komt tevoorschijn waar https:/echt-nep.nl/ in staat, met de ‘s’ in een oranje gemarkeerd kleur.

RUBEN DINGEMANS: Let op de adresbalk in je browser. Zie je 'https' aan het begin? Goede zaak. Kijk ook naar een slotje-icoon naast het webadres. 

Visueel: Een animatie van een muis verplaatst zich naar het slotje-icoon in de adresbalk en klikt hierop.

RUBEN DINGEMANS: Door op het slotje te klikken, kan je checken of je veilig surft. Let op: je weet nog niet zeker of de website wel veilig is! 

Visueel: Er komen recensiesterren in beeld.

RUBEN DINGEMANS: Neem ook eens een kijkje bij de reviews van de website. Die kunnen je helpen om te beoordelen of de boel te vertrouwen is. En hoe zit het met de betaalmogelijkheden? 

Visueel: De logo’s van iDeal, Klarna, Mastercard en Apple Pay komen in beeld.

RUBEN DINGEMANS: Websites die je kunt vertrouwen, bieden vaak meerdere opties, zoals betalen met creditcard of achteraf. Sites die niet echt zijn, hebben meestal maar een paar opties, zoals enkel een betaling via iDeal of overschrijving.

Visueel: Logo's van thuiswinkelwaarborg en webshop keurmerk komen in beeld.

RUBEN DINGEMANS: Laatste tip, mocht je logo's van bedrijven als 'Thuiswinkel Waarborg' of 'Webshop Keurmerk Zien’? Dan zijn die niet altijd wat ze lijken. Zulke logo's kunnen worden nagemaakt, dus vertrouw niet blindelings op hun aanwezigheid. Je kunt via de websites van Thuiswinkel Waarborg of Webshop Keurmerk controleren of de webshop daadwerkelijk aangesloten is. Doe altijd je eigen onderzoek om er zeker van te zijn dat je een veilige online winkelervaring hebt.

Laten we nu eens even testen hoe goed jij nepwebsites kunt herkennen. 

Visueel: Screenshot van een mobiele webwinkel komt tevoorschijn. Op de website staat er een iPhone 13 te koop voor 499 euro. In de adresbalk zijn logo’s, een slotje en https aanwezig. De website heet tele2-deals.com/iphone13.

RUBEN DINGEMANS: Wat denk je, is dit een neppe webwinkel of een echte?

Visueel: Keuzemenu komt in beeld met de keuzes A) Nep B) Echt.

RUBEN DINGEMANS: Het is nep, dit is een voorbeeld van een neppe webpagina, ondanks het professionele uiterlijk met keurmerken, een slotje en 'https://' in het webadres. Maar dat betekent niet noodzakelijk dat de website te vertrouwen is.

Het webadres klopt niet helemaal met de officiële site van het bekende merk. Dat moet al een rode vlag zijn.  Het is ook opmerkelijk dat deze populaire product voor een super laag prijsje worden aangeboden. Blijf daarom alert, zelf als een website er op het eerste gezicht betrouwbaar uitziet.

Wil je meer leren over dit onderwerp? Ga dan naar www.checkjelinkje.nl of te controleren of je link veilig is of www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/controleer-handelspartij.html om de verkopergegevens te controleren.