Direct naar de content

Thema Aan- en verkoopfraude - Nokia optie

Visueel: Animatie van iemand met producten in haar hand en de tekst “Top deal of top dief”.

RUBEN DINGEMANS: Laten we dieper ingaan op aan- en verkoopfraude.

Aan- en verkoopfraude is een vorm van oplichting waarbij een persoon geld overmaakt voor een product of dienst maar het nooit ontvangt, of wanneer een verkoper een product verstuurt maar nooit betaling ontvangt.

Visueel: Animatie van een sneaker en smartphone.

RUBEN DINGEMANS: Dit kan gebeuren bij aankopen van fysieke goederen, digitale producten of diensten. Oplichters gebruiken vaak slimme trucs om betrouwbaar over te komen.

Visueel: Animatie van een smartphone waarvan het scherm een mond vol scherpe tanden is.

RUBEN DINGEMANS: Een oplichter kan bijvoorbeeld een nep advertentie plaatsen voor een populair product tegen een lage prijs. 

Visueel: Animatie van een laptop waarin laarzen te zien zijn en de woorden betaal.

RUBEN DINGEMANS: Of een neppe webwinkel creëren dat er net echt uitzien, maar niet de producten verkopen die ze hebben. Nadat je betaalt, ontvang je niets en is de webwinkel of verkoper opeens verdwenen. 

Visueel: Animatie van schoenen, zonnebril,hoed en sieraad waar een kruis doorgaat.

RUBEN DINGEMANS: Let goed op bij het platform Facebook en Marktplaats, oplichters zijn hier vaak actief met nep accounts en foto’s van producten die ze niet bezitten.

Visueel: Een berichtje komt in beeld met de tekst “He, wil je alvast mijn tikkie betalen?”.

RUBEN DINGEMANS: Om jezelf te beschermen tegen aan- en verkoopfraude is het belangrijk om alert te zijn. Een veelgebruikte tactiek van oplichters is het uitoefenen van druk om snel te betalen. Wees voorzichtig als iemand je haast om een aankoop te voltooien.

RUBEN DINGEMANS: Communiceer en betaal altijd via beveiligde platformen. Dit biedt vaak extra bescherming en maakt het makkelijker om een probleem op te lossen mocht er iets misgaan. Ik geef je graag wat meer tips om te controleren of je veilig zit.

Visueel: Een adresbalk komt tevoorschijn waar https:/echt-nep.nl/ in staat, met de ‘s’ in een oranje gemarkeerd kleur.

RUBEN DINGEMANS: Let op de adresbalk in je browser. Zie je 'https' aan het begin? Goede zaak. 

Visueel: Een animatie van een muis verplaatst zich naar het slotje-icoon in de adresbalk en klikt hierop.

RUBEN DINGEMANS: Kijk ook naar een slotje-icoon naast het webadres. Door op het slotje te klikken, kan je checken of je veilig surft. Let op: je weet nog niet zeker of de website wel veilig is! 

Visueel: Er komen recensiesterren in beeld.

RUBEN DINGEMANS: Het kan ook nuttig zijn om de beoordelingen van de website te bekijken. Deze kunnen je helpen inschatten of de website te vertrouwen is.

Visueel: De logo’s van iDeal, Klarna, Mastercard en Apple Pay komen in beeld.

RUBEN DINGEMANS: En wat betreft de betaalmogelijkheden? Betrouwbare websites bieden meestal meerdere opties aan, waaronder betalen met creditcard of achteraf. Websites die niet te vertrouwen zijn, bieden vaak slechts een beperkt aantal opties, zoals enkel via iDeal of overschrijving.

Visueel: Logo's van thuiswinkelwaarborg en webshop keurmerk komen in beeld.

RUBEN DINGEMANS: Laatste tip, mocht je logo's van bedrijven als 'Thuiswinkel Waarborg' of 'Webshop Keurmerk Zien’? Dan zijn die niet altijd wat ze lijken. Zulke logo's kunnen worden nagemaakt, dus vertrouw niet blindelings op hun aanwezigheid. Je kunt via de websites van Thuiswinkel Waarborg of Webshop Keurmerk controleren of de webshop daadwerkelijk aangesloten is. Doe altijd je eigen onderzoek om er zeker van te zijn dat je een veilige online winkelervaring hebt.

Even een korte quiz om te kijken hoe goed jij nepwebsites kunt herkennen. 

Visueel: Screenshot van een mobiele webwinkel komt tevoorschijn. Op de website staat er een iPhone 13 te koop voor 499 euro. In de adresbalk zijn logo’s, een slotje en https aanwezig. De website heet tele2-deals.com/iphone13.

RUBEN DINGEMANS: Wat denk je: is dit een echte of neppe website?

Visueel: Keuzemenu komt in beeld met de keuzes A)Nep B) Echt.

RUBEN DINGEMANS: Dit is dus een neppe webpagina, ook al ziet het er professioneel uit met keurmerken, een slotje en 'https://' in het webadres. Maar dat betekent niet automatisch dat de website te vertrouwen is.

Het webadres klopt niet helemaal met de officiële site van dat bekende merk. Dat is een teken dat er iets niet klopt. Het is ook opvallend dat deze populaire producten zo goedkoop aangeboden worden. Blijf dus scherp, ook als een website er op het eerste gezicht betrouwbaar uitziet.

Wil je meer leren over dit onderwerp? Ga dan naar www.checkjelinkje.nl of te controleren of je link veilig is of www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/controleer-handelspartij.html om de verkopergegevens te controleren.