Direct naar de content

Handige tips

DEEL JE GEBRUIKERS­NAMEN EN WACHTWOORDEN NOOIT MET ANDEREN

Je bank of andere instanties zullen nooit inloggegevens of andere persoonlijke codes vragen. Doen ze dat wel? Bijvoorbeeld via telefoon of e-mail, door iemand die zich voordoet als medewerker? Reageer er dan niet op. Hang op of verwijder de e-mail. Die gegevens zijn alleen van jou, dus deel je ze niet. Anderen kunnen met jouw gegevens online aankopen doen of dingen plaatsen waar je het niet mee eens bent.

GEBRUIK WACHTZINNEN IN PLAATS VAN WACHTWOORDEN

Het is belangrijk dat een wachtzin uit minstens 12 letters én leestekens bestaat. Gebruik hoofdletters, cijfers, tekens en spaties. Het is nog veiliger als je bij het inloggen een extra beveiliging gebruikt (tweestapsverificatie). Er wordt dan een toegangscode naar een vertrouwd apparaat van jou gestuurd om in te kunnen loggen. Hackers hebben in dat geval aan alleen je gebruikers­naam en wachtwoord niet meer genoeg om toegang tot je account of cloud te krijgen.

MAAK ALLEEN VERBINDING MET VERTROUWDE WIFI NETWERKEN

Bij openbare en onbeveiligde wifi netwerken kunnen anderen mogelijk zien wat je op het internet doet en welke gegevens je verstuurt. Verstuur dus geen gevoelige gegevens (e-mail, internetbankieren) over netwerken die je niet kent of niet vertrouwt.

INSTALLEER ALLEEN APPS VIA DE OFFICIËLE APPLICATIE­WINKELS (APP STORE, GOOGLE PLAY ETC.)

Deze officiële apps worden gecontroleerd op kwetsbaarheden. Deze apps kun je updaten. Dat zorgt ervoor dat hackers moeilijk op jouw account kunnen inbreken.

BEDENK GOED WAT JE MET WIE ONLINE DEELT

Zo makkelijk als het is om iets op internet te plaatsen, zo moeilijk is het om dit er weer af te krijgen. Denk dus goed na over wat je wel en niet online wilt delen. Scherm je sociale applicaties (Instagram, Snapchat, TikTok, Facebook enz.) goed af. Kijk goed uit wie toegang krijgt tot je profiel en gegevens. Laat je je gegevens ergens achter? Ga dan na bij welke organisatie je dat doet, hoe lang je gegevens worden bewaard en aan wie deze nog meer kunnen worden verstrekt. Geef nooit meer gegevens dan noodzakelijk.

GEBRUIK JE GEZOND VERSTAND

Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo. Let goed op als je iets niet vertrouwt of niet kent.